sa kwasy tl nienasycone, jednonasycone, wielonasycone jak do tego ma sie symbolika omega 3 6 9 jaka jest korelacja pomiedzy tymi nazwami? jakie kwasy tl uznawane sa za zdrowe? jedno i nienasycone? Piszesz ze zalecane sp omega 3 to ok 5 g stad wynika ze on 6 to ok zalozmy 10 g... to daje jakies 15 g tl... i co do tego olej mct? w jakich ilosciach? [...]
[...] na dziesiątkach tysięcy pacjentów, no i sprawdzone przeze mnie. P.S. Artykuł ma fajne fragmenty, ale jego przekaz nie jest tak odważny, jak być powinien. Nie napisali, że kwasy tłuszczowe nasycone są cholernie zdrowe, że wielonienasyconych kwasów nie powinno być zbyt wiele, itd. Omega-3 jest spoko, ale to jakiś obłęd, że mówiąc o tłuszczach od [...]
Nie jest napisane tak "na zalecaną dzienną porcję produktu (4kapsułki)" A obok jest jeszcze "Sposób użycia: 2 razy dziennie po 2 kapsułki podczas posiłków. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety" Żeby Ci było lepiej to ogarnąć to [...]
[...] świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony, chudy nabiał, chude mięso drobiowe oraz ryby, w tym także ryby morskie zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 takie jak łosoś, makrela, śledzie. Codzienną dietę warto wzbogacić w orzechy (w naturalnej postaci bez dodatku soli, cukru lub tłuszczu) oraz zdrowe [...]
[...] realna do wykonanie proporcja omega-3/omega-6 - 1/3, z czego 6 g fish oil na dzień. To taki standard, który trzeba dopasować indywidualnie w zależności np: od nadwyżki kalorycznej, ogólnie diety. Każdy inaczej reaguje na dietę to trzeba uwzględnić, ale nie sądzę by np: pewne niezbędne kwasy tłuszczowe dla niektórych były zbędne itd...
[...] warzywa o niskim IG do każdego posiłku poza ostatnim - brokuł/szpinak/sałata 2)czy konieczne jest lykanie tranu/wiesiolka? Uważam że tak, są to nkkt - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 3)a jesli chodzi o ryby to wybierac te bardziej tluste czy tez ograniczac ich tluszcz(podobno dobry), Tym razem chude, choć tłuszcz ryb [...]
Kwasy tluszczowe omega 3, z tego co wiem to ludzie za malo jedza ryb, jasne jest ze lepsza by byla swieza rybka ale rozprawiamy przeciez rowniez o finansach. A glownie chodzi o bialko, reszte w tanszy sposob mozesz dostarczyc do tego najwazniejszego(jednego z najwazniejszych)makroskladnika. Wyprodukowanie bialka zwierzecego jest bardzo [...]
Więc wielonienasycone kwasy tłuszczowe w nadmiarze mogą szkodzić. Czy w takim wypadku suplementacja omegą-3 jest tak bardzo potrzebna ? Niemal każdy mówi żeby ją dodać do diety...Jeśli jem śledzie 3xtydzień i raz pangę to czy taka suplementacja w moim przypadku jest potrzebna ?
[...] należy zacząć od wprowadzenia diety z niską zawartością tłuszczów (jedynie 10-15% dostarczanych kalorii). Głównym źródłem tłuszczu powinny być jedynie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Obowiązuje również bezwzględny zakaz spożywania alkoholu. Poza tym należy zwracać uwagę na oddziaływanie leków (szczególnie β-blokerów, estrogenów, [...]
[...] wielkiej różnicy nie widzę warzywa pokrojone w kostke kurczak pokrojony w kostke :D Kwasy tłuszczowe omega-6 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-6 lub ω-6) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. Kwasy omega-6 należą do niezbędnych [...]
Niestety ale dostarczenie kwasów tłuszczowych omega 3 związane jest ze spożywaniem sporej ilości tłustych ryb morskich. Zawierają one kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Jest to w zasadzie jedyne, sensowne ich źródło. Kwasy tłuszczowe omega 3 dostarczyć można również np. z oleju lnianego, siemienia lnianego, czy orzechów włoskich. Niestety nie da to EPA i [...]
[...] świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony, chudy nabiał, chude mięso drobiowe oraz ryby, w tym także ryby morskie zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 takie jak łosoś, makrela, śledzie. Codzienną dietę warto wzbogacić w orzechy (w naturalnej postaci bez dodatku soli, cukru lub tłuszczu) oraz zdrowe [...]
[...] pewnym momencie w wiekszych lub mniejszych dawkach okazywało się szkodliwe (ostatnio pojawiły się głosy scepytczne wzgledem leucyny) . Kwasy tłuszczowe omega 3 tak samo jak kwasy omega 6 podatne są na utlenianie, rónież - "wewnątrzustrojowe", co sprawia że ich nadpodaż moze być po prostu nierozsądna. Z resztą gold omega 3 zawieraja witaminę E w [...]
-ograniczając nasycone kwasy tłuszczowe do takiego minimum, jednocześnie pozbyłeś się wartościowych składników odżywczych np: wapnia z serów podpuszczkowych. //myslalem ze mam spozywac jak najmniej zlych tluszczow ,wapn bede uzupelnial z tabsow -lanie po 30 g oliwy z oliwek do posiłku to bardzo słaby pomysł - nie tylko ze względu na dyskomfort [...]
co do omegi 6 wiem ze działa zapalnie no ale procesy zapalne tez potrzebne suplementacja tym omega6 zbedna bo czesto wystepuje co do kaps moze i nie bede ich bral lub pomieszam te tłuszcze jakos jeszcze Trochę zbyt przekłamane i uproszczone podsumowanie omega 6, gdyż nie jest to do końca działanie zapalne, a po prostu stymulowanie odpowiedzi [...]
[...] znaczenia ../../buziaki/7.gif A design też ładny ../../buziaki/5.gif Co do Omega 3 to znowu plus za butlę. Do tej pory miałam omegę w blistrach, w pudełku, a wyczytałam, że kwasy te są wrażliwe na światło, stąd mnie lekki nerw brał, jak codziennie musiałam ten blister z pudełka wyciągać i z powrotem chować. Teraz mam w matowej butli i jest mi [...]
[...] śluzu oraz lecytynę (bardzo ważny składnik odżywczy dla tkanek nerwowych naszego organizmu), ponadto zawiera witaminy A, E, a ze soli mineralnych cenny cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, traktowane jako witamina "F", a wywierające korzystny wpływ w leczeniu różnych chorób skórnych, jak łuszczyca, egzemy, trądzik. Siemię lnu zawiera [...]
Kwasy tłuszczowe omega 3, magnez, witamina D3 są suplementami, które dość trudno jest dostarczyć wraz z dietą i tym co spożywamy w ciągu dnia. Magnez obecny jest głównie w wodzie wysokozmineralizowanej, np. Muszyna, czy Muszynianka lub w orzechach/nasionach. Kwasy tłuszczowe omega 3 EPA i DHA tylko w tłustych rybach morskich. Podobnie jak witamina [...]
Śmiało możesz je spożywać. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte nie powinny raczej uledz utlenieniu. Jest ono źródłem omega 6, a te kwasy nie są tak podatne na utlenienie jak omega 3. Dlatego też nie produkuje się masła z orzechów włoskich. Po zepsuciu byłoby ono mocno gorzkie w smaku i na pewno byś to wyczuł. Możesz więc je spożywać. Pamiętaj jednak o [...]